15. 7. 2009

Malalai Joya pro Stop the War Coalition

Afghánská poslankyně Malalai Joya (Malalaj Džoja) vystoupí ve čtvrtek 23. července 2009 v Londýně na protestu proti válce v Afghánistánu, pořádaném Stop the War Coalition.

Níže její článek o beznaději pro nadcházející afghánské volby.







Malalai Joya:
Úderné operace v Afghánistánu zvýší počet civilních obětí a odpor k okupaci

Afgánská válka nemá nic společného s demokracií, spravedlností či terorismem


Když USA a jejich spojenci nahradili Tálibán starými, nechvalně známými válečníky a fundamentalisty ze Severní aliance, bylo mi jasné, že změny budou minimální.

V Afghánistánu se v posledních letech přijalo mnoho šokujících zákonů a soudních rozhodnutí. Například pod záminkou „národního usmíření“ byl přijat otřesný zákon, jež poskytoval válečníkům a kriminálníkům imunitu před soudním stíháním. Mnozí z nich jsou v afghánském parlamentu.

Světová média a vlády nad tímto zavíraly oči.

Můj odpor proti zmíněnému zákonu byl jedním z důvodů, proč mě v květnu r. 2007 jako poslankyni zvolenou za provincii Farah z parlamentu vyloučili. V nedávné době byl nesmyslně odsouzen k 20 letům vězení Parvez Kambakhš, mladík, jehož jediným zločinem byla údajná distribuce disidentského letáku na univerzitě.

Říkají nám, že další vojska USA a NATO k nám přichází pomoci zabezpečit nadcházející prezidentské volby. Ale upřímně řečeno, Afghánci v tyto volby nedoufají - víme, že za vlády zbraní válečných lordů, narkomafie a okupace nemůže existovat skutečná demokracie.

Většinu kandidátů tvoří zdiskreditované osoby, které jsou součástí mafiánské a zkrachovalé vlády Hamída Karzáího. Víme, že jednu loutku lze vyměnit za druhou a že vítěz těchto voleb bude skoro jistě vybrán za zavřenými dveřmi Bílého domu a Pentagonu. Závěrem je, že tyto prezidentské volby budou pouhým divadlem k legitimizaci budoucí loutky USA.

Válka nepřinesla svobodu Afghánistánu

Stejně jako v Iráku, nepřinesla válka svobodu Afghánistánu. Obě války nebyly ve skutečnosti o svobodě, spravedlnosti nebo o zničení teroristických skupin, ale spíše jsou a budou o strategických zájmech USA v oblasti. My, Afghánci, jsme vždy odmítali být šachovými figurkami ve „velké hře“ mocností, jak se o tom přesvědčili Britové a Sověti v uplynulém století.

Je hanbou, že západní média shodně, na podporu „správné války“, zahalují leccos o afghánské realitě. Snad kdyby byli občané USA o mé zemi lépe informováni, neopovážil by se prezident Obama posílat více vojsk a utrácet peníze daňových poplatníků na válku, která pouze prohlubuje utrpení našeho lidu a způsobuje další konflikty v oblasti.

Úderné operace a pokračující nálety v Afghánistánu nijak nepomohou k osvobození afghánských žen. Jediným výsledkem bude větší počet civilních obětí a větší odpor proti okupaci.

V Afghánistánu tyto státy marní čas a životy. Jménem svého lidu bych chtěla vyjádřit upřímnou soustrast s těmi, kdo v Afghánistánu přišli o své syny, své milované, své manžely. Měli by vyjádřit nesouhlas se špatnou politikou svých vlád.

Skutečnou pomocí afghánským ženám bude, pokud občané USA a dalších zemí vyzvou své vlády k zastavení podpory a ochrany režimu válečníků a extremistů. Jestliže budou tito kriminálníci přivedeni před spravedlnost, ukáže se, že Afghánky a Afghánci jsou schopni si pomoci sami.